Fargevalg på hus utvendig. Hvordan påvirker fargevalg levetid på maling?

« gå til oppføringsliste

Når man skal male huset utvendig er fargen viktig. Og det er kanskje flere faktorere som spiller inn, hva slags farger liker du, og hva må du være oppmerksom på når man skal male huset. Her kan du finne flere tips som kanskje kan bli nyttige når du skal male huset utendørs (male hus, husmaling, maling Hus):


1. Du og dine følelser er det viktigste her. Det er viktig at huseier trives med fargen som er valgt for maling av hus. Gjennom nærmeste 10-14 år skal man se fargen om morgenen og etter at man er tilbake fra jobb.

2. Hvilken farge passer best når du ser deg rundt? Kanskje en farge dominerer. Valg av farge på hus utvendig avhenger av type hus, området, trender, og noen ganger av nasjonale og lokale tradisjoner.

3. Valg av farge påvirker også antall strøk med maling og levetid

Er fargen mørk eller lys?

Lyse farger – lyserød, blå og gul – falmer ikke så fort som de mørke og intensive fargene.

Ulempen er at lyse farger kan fort forurenses av svertesopp og grønske der forholdene ligger til rette for det. Lufta inneholder alltid mer eller mindre soppsporer som kan limes seg fast til vegger og gjøre at det ser stygt ut. Som regel er dette ikke farlig for tre. Likevel kan belegget vokse raskt og dette ikke er ønskelig på grunn av det estetiske. Sopp utvikler seg i en vis fuktighet og temperatur. Sopp drepes når temperaturen når 30-40 °C. Det er sant at lyse farger varmes opp i mindre grad enn mørke. Dette gjør at malingen og bord ikke er så utsatt for ufordelaktig eksponering slik som høy temperatur. En lys farge som velges for å male huset utvendig øker dermed ikke temperaturen i huset, først og fremst om sommeren. Men n sopp kan bli mer synlig på husvegger som er lyse – og da særlig om man velger den billigste malingen. Vi bruker kvalitetsmaling som gjør at veggene vil holde seg pene lenger. Vi kan gi deg referanser på hus som ble malt for 7-9 år siden så du kan se hva du kan forvente ved å male ditt hus lyst. 

Mørke husvegger absorberer solvarme i meget større grad enn lyse vegger.

Hvite husvegger kan oppnå temperatur på 30 °C, mens mørkerøde eller brune vegger kan ha temperatur som ligger mellom 50 til 60 °C. Så problemet med sopp blir radikalt mindre. Når det regner, blir mørke husvegger tørre raskere, så fuktighet forekommer ikke. Så vilkår for vekst og utvikling av sopp, med hensyn til fuktighet og temperatur, blir verre hvis hus er malt utvendige i lyse farger enn i mørke. Likevel anbefaler vi ikke bruk av sterke, mørke farger, dersom du har en svak utvendig kledning, fordi bordene kan slites ut raskt, de kan miste formen og sprekke. Vi anbefaler dere til å gjøre dere kjent med våre  referanser  og galleri med bilder fra våre oppdrag.

Det er alltid noen fordeler og ulemper.

Det viktigste er at du er fornøyd og at du trives. Ta deg den tid du trenger, ikke forhast deg, dette er huset ditt.

Vi anbefaler en gammel, utprøvd måte å velge fargen på, ta kontakt med oss før maling av hus, og vi hjelper deg å velge en ny farge. Vi anbefaler også å se bilder på hjemmesiden vår hvor du kan se de ulike fargene. Ta gjerne kontakt for et personlig besøk med helt uforpliktende og kostnadsfri befaring av ditt hus og en profesjonell vurdering av behovet for maling med påfølgende forslag til utførelse, prisoverslag og tilhørende kontraktsforslag.