Hvorfor det er verdt å bruke linoljemaling som husmaling??

« gå til oppføringsliste

Noen fordeler med bruken av linoljemaling:

- den gir best beskyttelse av trevirket – 100-200 år gamle hus er de beste bevisene!

- den er enestående på gamle hus, malingen gjenoppretter de vakre orginale fargene takket være de naturlige fargestoffene som er i linoljemaling.

- gradvis vil det bli enestående matt farge på hele fasaden.

- linolje er diffusjonsåpen slik at fasaden kan puste!! Veldig viktig.

- linoljen ernærer trevirket og forsyner det med naturlige stoffer som forsterket trestrukturen

- malingen er helse- og miljøvennlig, både under produksjon og bruk.

- Man kan vente opptil 20 år før man maler igjen, så lenge man bruker det rette metoder og egnet maling.

- malingen er billig så lenge man har kompetanse i å bruke den, er malingen veldig økonomisk beregnet til kvm.

- linoljemaling kan redde gammelt trevirke. Det er bedre å fjerne annen type maling og begynne å bruke linoljemaling enn å skifte panelet på huset.

- forarbeidet på hus der man fortsetter med denne typen maling er mye raskere og enklere.

Dette er de viktigste fordelene med å bruke linoljemaling på fasader, og man sikkert kan finne mange flere!

Noen grunnleggende opplysninger om bruken av linoljemaling.

Linoljemaling er en av de eldste og mest velprøvde typene maling som beskytter trevirke. Hvorfor mener man at det er verdt å bruke linoljemaling som husmaling? Svaret er enkelt – en del av slike fasader er bevart til i dag! Man sier at hus og andre bygninger i tre ble malt utvendig med linoljemaling fra ca. året 1600 til etter annen verdenskrig. Eksperter på kulturminner og gamle hus i Oslo sier rett ut at hvis huset ditt er bygd før året 1950, er det første belegget med maling sikkert linoljemaling. Da var det ingen andre typer maling i bruk, bortsett fra slike spesielle metoder som: Komposisjonsmaling, tranmaling og tjære!

Senere førte presset fra markedet til utvikling av en ny generasjon maling. Man lette etter malinger som skulle bl.a. tørke raskere, kunne bli produsert raskere, gi mer langvarig glans eller tillate andre farger og ikke minst være billigere. Rent forretningsmessige ble behovet for beskyttelse av selve trevirket, miljøet og behovet for opplæring av profesjonelle malere ikke lenger så viktige. Produktene skulle være klare til bruk, enkle å bruke og lett tilgjengelige. Det ble utviklet mange såkalte ’plastmalinger’ som tettet trevirket, hadde dårlige pusteegenskaper og først og fremst førte til mange problemer med uforenlighet (f.eks. det oppstod blærer, malingen flaket av eller løsnet, avgav støv eller det var steder der malingen ble skrapet av og malt over der man prøvde å reparere skader forårsaket av de uforenlige malingene). Dagens marked er sikkert dominert av store produsenter som tilbyr moderne malinger og har flott markedsføring. Og dersom du har ett nytt hus som aldri har vært malt med linoljemaling bør du fortsette male huset ditt utvendig med moderne maling.

Men dersom huset ditt er gammelt, og du ser at det produktet som er brukt for 100 år siden har beskyttet huset ditt frem til i dag er det jo verdt å forsøke å bruke samme produkt.

Ta kontakt enten med et firma som leverer slike tjenester eller en leverandør av ekte linoljemaling. Spør, vi vil gjerne gi deg råd om hvor du kan kjøpe og få råd om disse produktene.

Recommended store.

Heldigvis blir flere og flere bevisst om at gamle produkter i virkeligheten er best, at tradisjonelle metoder ble utviklet slik at effekten av utført arbeid skulle beskytte og holde i årevis. Hvorfor? Fordi kostnaden med å bygge et hus var så stor at man måtte beskytte det. Man kunne ikke skifte alt ut til nytt slik som i dag. Heldigvis begynner også mange kunder å se dette og stadig flere private husholdninger vender tilbake til de tradisjonelle metodene.

Ulempene av bruken av linoljemaling som husmaling er følgende:

Man må sjekke at malingen du har valgt faktisk er ekte linoljemaling og ikke bare heter det. Man bør også ha et malefirma som har erfaring og kunnskap om linolje. Det blir stadig færre spesialister på linoljemaling. Linoljemaling er ikke spesielt populært blant malere, det kreves erfaring, og forarbeidet og selve malingen tar lenger tid en moderne maling. En annen grunn til at det ikke er populært, er at det er vanskelig å forberede underlaget før maling og at selve malingen tar mye lengre tid, er vanskeligere og langsommere. Noen sier at påføring av linoljemaling er et av de vanskeligste arbeidene innenfor malerfaget. Det viktigste er praksis i påføring av linoljemaling.

Bedriften Profesjo har over 10 års erfaring med bruk av linoljemaling. Erfaringen vår bygger også på at vi er en familiebedrift grunnlagt i 1970-tallet, den vakre karakteristiske lukten av linolje er en slags barndomslukt i vår fars familiebedrift.

Ta gjerne kontakt med oss og avtal et ikke-bindende møte der vi vil sjekke tilstanden av huset ditt.