Hvis du vil vite hvorfor det er verdt å male huset ditt med linoljemaling eller lurer på hva ’linoljemaling’ er.

« gå til oppføringsliste

Linolje er en av de eldste og mest velprøvde malingstypene som beskytter trevirke. Og hus som er malt utvending med bare linolje har fasader som fortsatt er bevart i dag, opptil 200 år siden de først ble malt. De fleste trehus fra 1600-tallet og frem til andre verdenskrig ble malt med linolje. I Oslo sies det at dersom huset ditt er bygd før 1950 er det første belegget med maling nesten garantert linolje. Det var ingen andre typer maling i bruk, bortsett fra spesielle metoder som komposisjonsmaling, tranmaling og tjære.

Etter andre verdenskrig kom det ett større press fra markedet om en ny generasjon maling. Man ville ha maling som tørker raskere, kunne bli produsert raskere, gi mer langvarig glans, større fargeutvalg og ikke minst være billigere. Slik som beskyttelse av trevirke, miljø og opplæring av malere ble mindre viktig. Produktene skulle være klare til bruk, enkle å bruke og lett tilgjengelig. Det ble utviklet mange såkalte ’plastmalinger’ som tettet trevirket, hadde dårlige pusteegenskaper og som førte til mange problemer som for eksempel blærer og maling som flaket av eller løsnet.
Dagens marked har nesten uendelige muligheter for å male gamle hus utvendig, og man bør ofte fortsette med moderne maling dersom dette er brukt fra start på ditt hus.

Men dersom huset ditt er gammelt, og du ser at det produktet som er brukt for 100 år siden har beskyttet huset ditt frem til i dag er det jo verdt å forsøke å bruke samme produkt.

Ta kontakt enten med et firma som leverer slike tjenester eller en leverandør av ekte linoljemaling (mange malinger er linoljemaling bare i navnet og har moderne sammensetning). Spør, vi vil gjerne gi deg råd om hvor du kan kjøpe og konsultere slike produkter.

Recommended store.

Heldigvis blir flere og flere bevisst om at gamle produkter i virkeligheten er best, at tradisjonelle metoder ble utviklet slik at effekten av utført arbeid skulle beskytte og holde i årevis. Hvorfor? Fordi kostnaden med å bygge et hus var så stor at man måtte beskytte det. Man kunne ikke skifte alt ut til nytt slik som i dag. Heldigvis begynner også mange kunder å se dette og stadig flere private husholdninger vender tilbake til de tradisjonelle metodene.

Noen fordeler med bruken av linoljemaling:

  1. Den gir best beskyttelse av trevirket
  2. Den gjenoppretter vakre opprinnelige farger spesielt takket være naturlige fargestoffer.
  3. Etter noen år gir den gradvis en enestående matt effekt på hele fasaden.
  4. Linolje er diffusjonsåpen slik at fasaden kan puste! Veldig viktig.
  5. Oljen ernærer trevirket og forsyner det med naturlige stoffer som forsterket trestrukturen.
  6. Malingen er helse- og miljøvennlig, både under produksjon og bruk.
  7. Du trenger ikke male igjen på opptil 20 år, så lenge man bruker gode metoder og egnet maling.
  8. Malingen er billig, så lenge man har kompetanse i å bruke malingen.
  9. Linoljemaling kan redde gammelt trevirke. Det er bedre å fjerne annen type maling og begynne å bruke linoljemaling enn å skifte panelet på huset.
  10. Forarbeidet på hus der man fortsetter med denne typen maling er mye raskere og enklere.

Man kan nok finne flere fordeler med linoljemaling, men dette er de viktigste.

Ulempene av bruken av linoljemaling som husmaling er følgende:

Man må sjekke at malingen du har valgt faktisk er ekte linoljemaling og ikke bare heter det. Man bør også ha et malefirma som har erfaring og kunnskap om linolje. Det blir stadig færre spesialister på linoljemaling. Linoljemaling er ikke spesielt populært blant malere, det kreves erfaring, og forarbeidet og selve malingen tar lenger tid en moderne maling.
En annen grunn til at det ikke er populært, er at det er vanskelig å forberede underlaget før maling og at selve malingen tar mye lengre tid, er vanskeligere og langsommere. Det viktigste er praksis i påføring av linoljemaling.
Noen sier at påføring av linoljemaling er et av de vanskeligste arbeidene innenfor malerfaget.

Bedriften Profesjo har over 10 års erfaring med bruk av linoljemaling. Erfaringen vår bygger også på at vi er en familiebedrift grunnlagt i 1970-tallet, den vakre karakteristiske lukten av linolje er en slags barndomslukt i vår fars familiebedrift.

Ta gjerne kontakt med oss og avtal et ikke-bindende møte der vi vil sjekke tilstanden av huset ditt.