Hvis du vil vite hvorfor det er verdt å male huset ditt med linoljemaling, lurer på hva ’linoljemaling’ er.

« gå til oppføringsliste

Linoljemaling er en av de eldste og mest velprøvde typene maling som beskytter trevirke. Hvorfor mener man at det er verdt å bruke linoljemaling som husmaling? Svaret er enkelt – en del av slike fasader er bevart til i dag! Man sier at hus og andre bygninger i tre ble utvendig malt med denne typen maling fra ca. året 1600 til etter annen verdenskrig. Eksperter på kulturminner og gamle hus i Oslo sier rett ut at hvis huset ditt er bygd før året 1950, er det første belegget med maling sikkert linoljemaling. Da var det ingen andre typer maling i bruk, bortsett fra slike spesielle metoder som: Komposisjonsmaling, tranmaling og tjære!

Senere førte presset fra markedet til utvikling av en ny generasjon maling. Man lette etter malinger som skulle bl.a. tørke ut raskere, kunne bli produsert raskere og først og fremst være billigere, gi mer langvarig glans eller tillate andre farger. Rent forretningsmessige behov der beskyttelse av selve trevirket, miljøet og behovet for opplæring av profesjonelle malere ikke lenger var viktige. Produktene skulle være klare til bruk, enkle å bruke og lett tilgjengelige. Det ble utviklet mange såkalte ’plastmalinger’ som tettet trevirket, hadde dårlige pusteegenskaper og først og fremst førte til mange problemer med uforenlighet (f.eks. det oppstod blærer, malingen flaket av eller løsnet, avgav støv eller det var steder der malingen ble skrapet av og malt over der man prøvde å reparere skader forårsaket av de uforenlige malingene). Dagens marked er sikkert dominert av store produsenter som tilbyr moderne malinger og har flott markedsføring. Vi vil ikke diskutere det her fordi slike produkter har egne fordeler og hvis huset ditt er malt med en slik maling, bør du fortsette å bruke moderne produkter.

Hvis imidlertid er huset ditt gammelt og du forstår at et produkt brukt f.eks. for 100 år siden har beskyttet det opp til i dag, er det jo verdt å fortsette med det samme produktet som åpenbart fungerer bra i det området du b

Ta kontakt enten med et firma som leverer slike tjenester eller en leverandør av ekte linoljemaling (mange malinger er linoljemaling bare i navnet og har moderne sammensetning). Spør, vi vil gjerne gi deg råd om hvor du kan kjøpe og konsultere slike produkter.

Heldigvis blir flere og flere bevisst om at gamle produkter i virkeligheten er best, at tradisjonelle metoder ble utviklet slik at effekten av utført arbeid skulle beskytte og holde i årevis. Hvorfor? Fordi kostnaden med å bygge et hus var så stor at man måtte beskytte det. Man kunne ikke skifte alt ut til nytt slik som i dag. Heldigvis begynner også mange kunder å se dette og stadig flere private husholdninger vender tilbake til de tradisjonelle metodene.

Noen fordeler med bruken av linoljemaling:

  1. den gir best beskyttelse av trevirket – 100, 200 år gamle hus – beste bevis!
  2. den gir en enestående effekt av gamle hus. Den gjenoppretter vakre opprinnelige farger spesielt takket være naturlige fargestoffer.
  3. etter noen år gir den gradvis en enestående matt effekt på hele fasaden.
  4. linolje er diffusjonsåpen slik at fasaden kan puste!! Veldig viktig.
  5. oljen ernærer trevirket og forsyner det med naturlige stoffer som forsterket trestrukturen.
  6. malingen er helse- og miljøvennlig, både under produksjon og bruk.
  7. mye senere gjenmaling, opp til 20 år, så lenge man bruker gode metoder og egnet maling.
  8. malingen er billig – ja, det er ikke feil – så lenge man har kompetanse i å bruke den er malingen veldig økonomisk beregnet til kvm.
  9. denne malingen vil gi deg en effekt og redde gammelt trevirke av beste kvalitet og levedyktighet på huset ditt. Mye billigere å fjerne moderne maling og vende tilbake til denne typen maling enn å skifte ut panelene på huset.
  10. forarbeidet på hus der man fortsetter med denne typen maling er mye raskere og enklere.

Disse er de viktigste fordelene med bruken av linoljemaling på fasader og man sikkert kan finne mange flere, men de er bare detaljer blant fordelene med utvendig maling av hus med linoljemaling.

Ulempene av bruken av linoljemaling som husmaling er følgende:

Behov for å sjekke om den valgte malingen er et tradisjonelt produkt i virkeligheten eller er bare i navnet. En annen ting er ikke egentlig en ulempe, men heller en vanskelighet, nemlig behov for å ansette et malerfirma som tilbyr utvendig maling av hus med denne typen maling. Slike tjenester er ikke populære blant malere fordi det er stadig færre spesialister som har denne kompetansen og er villige til å trene vanlige malere. En annen grunn til at det ikke er populært, er at det er vanskelig å forberede underlaget før maling og at selve malingen tar mye lengre tid, er vanskeligere og langsommere, noen sier at påføring av linoljemaling er en av de vanskeligste arbeidene innenfor malerfaget. Det viktigste er praksis i påføring av linoljemaling.

Bedriften Profesjo har erfaring med bruk av linoljemaling som stammer fra over 10 års praksis i levering av slike tjenester. Erfaringen vår bygger også på at vi er en familiebedrift grunnlagt i 1970-tallet, den vakre karakteristiske lukten av linolje er en slags barndomslukt i vår fars familiebedrift.

Ta gjerne kontakt med oss og avtal et ikke-bindende møte der vi vil sjekke tilstanden av huset ditt.